Login

Pas på ”ransomware” der kidnapper dine data!

Vi ser flere og flere, der bliver ramt af pengeafpresnings orienteret malware. Den afvikles typisk ved, at vi brugere modtager en mail med et link, som kan aktiveres. I denne mail ser alting rigtigt ud, og du kender måske oven i købet afsenderen. Derfor forbindes ingen fare ved linket.
Denne ondsindede software udføre kryptering af en lang række af filer som dokumenter, billeder, databaser, Outlook PST filer mv.
Krypteringen sker på både den lokale PC samt alle tilgængelige netværksdrev. Disse data bliver krypteret i en sådan grad, at dekryptering er så godt som umulig.
Hackerne har hen ad vejen forfinet deres malware, så den blandt andet forsøger at deaktivere Windows-systembeskyttelse og dermed fjerne muligheden for gendannelse af de krypterede filer.

 

 

Er du alligevel så uheldig, er der kun en løsning på problemet. Det er gendannelse fra backup, data der ikke er taget backup af, er så godt som tabte!
Er skaden sket, skal du aldrig forsøge, at få data tilbage ved at betale. Ingen kender prisen på frigivelse af data og du risikere misbrug ved at overdrage dine kreditkort oplysninger til hackerne.
Det er derfor af største vigtighed, at du ikke gemmer virksomhedens data på skrivebordet eller andre steder lokalt som ikke er omfattet af backup-rutinen.
Det er sagt igen og igen, men en god backupløsning er ofte eneste redning når uheldet er ude. Det samme gør sig gældende privat. En god backup tages til et medie der opbevares adskilt fra Computer eller server, data fra backup gendannes og kontrolleres med jævne mellemrum.
Har du sikret dig på denne måde, kan du uden de helt store tab og udgifter, få dine data genetableret.
Denne type afpresnings malware skal vi desværre vende os til fremover, hackerne udvikler og forfiner konstant deres ondsindede programmer, da dette er blevet en indtægtskilde af de helt store.